Категории

Често задавани въпроси

Електронни книги

Какво е електронна книга?

Електронната книга е дигиталният наследник на печатната. Тя е файл, обединяващ необходимата за цялостното ѝ възпроизвеждане информация, което позволява да се разпространява и съхранява по-лесно от печатния ѝ аналог.

Електронните книги могат да се възпроизвеждат на персонален компютър, таблет, електронен четец или други хардуерни конфигурации, разполагащи със съответните функционалности. Софтуерът, чрез който се възпроидваждат електронните книги, е разнообразен – както заради множеството производители, така и защото съответства на различните файлови формати на електронните книги.

По какво се различават файловите формати, в които са налични електронните книги?

Всяка от предлаганите в нашия магазин електронни книги е достъпна в поне два от следните три най-разпространени файлови формата:

  • PDF, или Portable Document Format (на български: „Преносим формат за документи“), е файлов формат за обмен на документи. PDF форматът се използва за представяне на съдържанието на документите по начин, който не зависи от хардуерната конфигурация, операционната система, или приложния софтуер на компютъра. По отношение на електронните книги това означава най-вече, че текстовете са статично странирани, което прави възможно устойчивото им рефериране;
  • Epub, или Electronic Publication (на български: „Електронна публикация“) е отворен стандарт за електронни книги с възможност за преподреждане на съдържанието (размери на шрифта и динамично страниране) в зависимост от размерите на екрана, на който бива възпроизвеждано. С това, Epub форматът позволява четене на различни видове устройства, и всъщност електронните четци поддържат много по-често него, отколкото PDF - формата.
  • Mobi форматът се използва от софтуера за четене на електронни книги MobiPocket Reader. В момента, той е притежаван от компанията Amazon и се използва в произвежданите от нея електронни четци с марка Kindle. Визуализацията на текста е същата като в Epub.

След направена покупка клиентът получава достъп и до всички налични формати за съответната книга и може да избере кой/кои от тях да използва.

„Официални“ ли са изданията, предлагани на Projectoria.com?

Да. Всяка електронна книга, която се предлага от нашата книжарница, е регистрирана с ISBN, а издателите, предлагащи продуктите си при нас, са регистрирани с издателски идентификатор в Българската национална ISBN агенция.

Акаунт

Как става покупката на електронна книга от Projectoria.com?

За да можете да осъществите покупка на предлаган от нас продукт, е необходимо да регистрирате потребителски профил. След като се логнете в потребителския Ви профил, добавете продуктите, които искате да купите, към Вашата заявка, и следвайте стъпките, указани от системата.

Щом финализирате заявката, ще получите известие на електронната си поща с детайлите за извършената покупка. При потвърдено плащане в профила Ви ще бъдат генерирани активни хипервръзки към трите файлови формата на купената от Вас книга. Можете да свалите тези файлове по всяко време на избрано от Вас устройство.

Достъпен ли е потребителският ми профил извън България?

Да. Както електронният магазин, така и Вашият потребителски профил с всичките му функционалности са достъпни навсякъде, при положение че имате осигурен достъп до Интернет.

Как да сваля книгите, които съм закупил?

Трябва да се логнете в сайта и да заредите страницата „Закупени книги“ от вашия профил. Там ще намерите списък с книгите, до които имате достъп. За всяка книга се визуализират отделни бутони за сваляне на различните файлови формати, в които тя е налична. Книжарница „Проектория“ не използва технологии, ограничаващи броя сваляния на даден файл или устройствата, на които той може да се копира.

Колко дълго имам достъп до книгите, които съм закупил?

Достъпът до закупените книги не е ограничен във времето.

Авторски права

Авторски права и DRM в Projectoria.com

Книгите в Projectoria.com не използват DRM (Digital Rights Management). DRM технологиите се прилагат от някои разпространители на електронни книги (и други дигитални продукти) за ограничаване на контрола на потребителите върху закупеното от тях съдържание. Ние не използваме DRM, защото технологията създава практически затруднения при ползването на файловете, въвежда допълнителни изисквания към хардуера и софтуера, които оскъпяват достъпа на потребителите, и в крайна сметка нарушава правото на честна употреба и третира клиентите като потенциални нарушители и престъпници.

Ние защитаваме интелектуалните права на авторите ни чрез други подходи, които включват watermarking на файловете за всеки индивидуален потребител, уеб мониторинг, открита, честна и добронамерена комуникация с клиентите и партньорите ни, както и чрез въвеждане на допълнителна стойност и дългосрочни ползи за потребителите, които се регистрират в сайта ни и купуват продуктите ни.

Какви са ограниченията за ползване на книгите, закупени от Projectoria.com?

Купувайки продукт от електронния магазин Projectoria.com, Вие се съгласявате с Общите условия. С това, Вие се задължавате да зачитате авторските права, с които е защитена всяка електронна книга или друг продукт, предлаган за продажба в електронния магазин. Както всеки продукт или услуга със защитени авторски права, и тези, закупени от Projectoria.com не предполагат да бъдат разпространявани от купувачите им с комерсиални цели.

Поръчки и плащания

Какви са начините за плащане?

Можете да платите купените от Вас електронни книги по следните начини:

  • Чрез кредитна или дебитна карта: При потвърждаване на поръчката ще бъдете пренасочени към платежна страница на ОББ, чрез която се извършват тези плащания. В нея трябва да въведете данните за вашата карта (номер, дата на валидност, 3-цифрен код за сигурност, име на картодържателя). Ако сте регистрирани в схемите за автентикация Verified by VISA или MasterCard SecureCode допълнително ще се отвори автентикационна страница на вашата банка издател, където трябва да въведете паролата си за автентикация. След извършване на транзакцията ще се зареди транзакционна бележка, която можете да разпечатате или запазите.
  • Чрез банков превод: При оформяне на Вашата поръчка ще получите IBAN на банковата сметка на Проектория ЕООД. Когато правите банковия превод, в полето „Основание за плащане“ на вносната банкова бележка трябва да въведете номера на поръчката в projectoria.com (при заявяване на поръчка, получавате този номер в съобщението с детайли за поръчката, пратено до електронната Ви поща). Ще имате достъп до купените от Вас продукти след потвърждаване на плащането.
  • PayPal: При потвърждаване на поръчката ще бъдете пренасочени чрез криптирана връзка към сайта на PayPal. Ако вече имате акаунт там, можете да се логнете в него и да потвърдите дебитирането на сумата от баланса ви. Алтернативно, можете да платите чрез дебитна или кредитна карта без да правите регистрация. Трябва да имате предвид, че сметката на Проектория в системата на PayPal е деноминирана в евро и сумата на поръчката се конвертира към тази валута.
  • Безплатен достъп: Тази опция ще бъде налична само ако финалната стойност на поръчката ви е равна на нула, например при използване на код за отстъпка или ваучер.

Работим усилено по въвеждането на нови методи за разплащания.

Как са защитени детайлите на банковата ми карта?

За да ви предпазим от злоупотреба при плащане с вашата Visa или MasterCard карта, ние прилагаме най-добрите практики препоръчани от международните картови организации:

  • Сигурността при въвеждане и пренос на картовите данни се осигурява чрез използване на SSL протокол за криптиране на връзката между нашия сървър и платежната страница на обслужващата ни банка;
  • Автентичността на вашата карта се проверява чрез въвеждането на код за сигурност (CVV2);
  • В допълнение, за идентифицирането ви като картодържател, платежният сървър за електронна търговия на обслужващата ни банка поддържа схемите за автентикация на международните картови организации - Verified by VISA и MasterCard SecureCode, в случай, че сте регистрирани да ги използвате.

При добавяне в кошницата получавам грешка, че книгата вече е поръчана

Електронните книги са, разбира се, файлове. Книгите в Книжарница „Проектория“ не използват DRM, затова спокойно можете да ги ползвате на различни устройства и ако ги загубите, да свалите нови копия от вашия профил. За да избегнем грешки и усложнения, системата забранява купуването на една и съща книга два пъти. Ако получавате тази грешка е възмоно книгата да е вече поръчана от вашия акаунт, но плащането все още да не е постъпило по нашите сметки. В такъв случай се уверете, че плащането е наредено коректно и извършено успешно. Ако подозирате друг проблем, свържете се с нас, за да ви съдействаме.

Отстъпки и промоции

Как да получа код за отстъпка и да се възползвам от текущи промоции?

Има два канала, през които обявяваме текущи промоции, отстъпки и други предложения за нашите настоящи и бъдещи клиенти. Първият са нашите страници във Фейсбук и Гугъл+. Другият канал е информационният ни бюлетин, за който можете да се абонирате от вашия профил след регистрация на Projectoria.com.

Разполагам с код за отстъпка. Как да го използвам?

Промоционалните кодове служат за добавяне на отстъпки от актуалната цена на дадена книга или категория от нашия каталог. Отстъпката е или процент от цената, или покрива изцяло нейната стойност. За да можете да ползвате подобен код, е необходимо да се регистрирате в сайта на Книжарница „Проектория“.

След като се логнете и поръчате избраните от Вас издания, отидете в кошницата и въведете кода в полето, което се намира точно под продуктовото описание. 

В случай, че Вашият код за отстъпка покрива цялата стойност на поръчката, в следващата стъпка като метод за плащане автоматично ще бъде маркиран „Безплатен достъп“, така че просто потвърдете. След финализиране на поръчката файловете на книгата ще са достъпни за даунлоуд в секция „Закупени книги“ на профила Ви.